Nálunk versenyeztek a legjobb pék jelöltek

Iskolánk, a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola adott otthont március 4-5-6-án a Pék Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenynek. A megmérettetésre 20 versenyző és az őket felkészítő tanárok érkeztek az ország számos iskolájából, Debrecenből, Kapuvárról, Kaposvárról, Szolnokról, Budapestről. Intézményünket Csonka Erzsébet és Juhász Katalin végzős tanulók képviselték. A vendégek már kedden délután elfoglalták szállásukat, majd a megnyitót követően mindenki rajtszámot húzott, biztosítva ezzel a versengés titkosságát.
Szerdán reggel nyolc órától kezdődött az írásbeli verseny, délután pedig az ifjú pék jelöltek szóban adhattak számot tudásukról. Csütörtökön következett a gyakorlati feladatok megoldása. A versenyzők iskolánk jól felszerelt laboratóriumában az érzékszervi vizsgálat mikéntjéről számoltak be, a VELA Pékségben pedig dúsított kiflit, mákos karikát, uzsonna rudat és mindszenti kalácsot sütöttek. Ezt követően a versenybizottság összegezte a részeredményeket, majd megállapította a végleges sorrendet.
Pénteken délelőtt mindenki izgatottan várta az ünnepélyes eredményhirdetést, melyen iskolánk diákjai adtak rövid műsort. Rengeteg ajándék gyűlt össze – köszönet érte a lelkes támogatóknak –, így senki nem ment haza üres kézzel. Igazán azonban azok örültek, akiknek teljesítménye elérte a 71 százalékot. Ők – az első kilenc helyezett – az ötös szakmunkás bizonyítványra kaptak ajánlást a versenybizottságtól.
Az ország legjobb pék tanulója a Debrecenből érkezett Nagy Dávid lett, második helyen a kaposvári Berkes Szabina végzett. Külön öröm iskolánk számára, hogy a bronzérmet Csonka Erzsébet szerezte meg, aki több különdíjat is kapott, köztük a legjobb gyakorlati munkáért járót. Versenyzőnket Pristyák István szakoktató és a szakmai tantárgyakat tanító tanárai készítették fel a megmérettetésre.
Külön kitüntetés iskolánk számára, hogy egy évig mi őrizhetjük a legjobb gyakorlati munkáért járó vándorserleget.